Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Let op: vanwege grote drukte en personeelstekort in het verzendcentrum ontvangt u uw bestelling mogelijk later dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

Webinar-serie De polyvagaaltheorie in therapie Herstellen van trauma door te werken met het zenuwstelselMet Nederlandse ondertiteling van de opnames!

Deb Dana

Wegens succes opnieuw ingeplandVier dinsdagmiddagen van 15.00 tot 17.00 uur + extra Q&A:

 • Module 1: 21 januari 2025
 • Module 2: 28 januari 2025
 • Module 3: 4 februari 2025
 • Module 4: 11 februari 2025
 • Extra Q&A: 4 maart 2025 (15.00-16.30 uur)

Met Nederlandse ondertiteling van de opnames!

Webinar

Het autonome zenuwstelsel vormt de kern van onze ervaringen en bepaalt of we ons veilig en verbonden voelen en bestand tegen de uitdagingen van het leven, of dat we gestrest, angstig of boos zijn (gemobiliseerd), of juist futloos, depressief en afgesloten (geïmmobiliseerd). Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van arousal en rust. Hij keert gemakkelijk terug naar rust en vertrouwen. Door traumatiserende gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde en/of geblokkeerde toestand. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel (waarin de nervus vagus een cruciale rol speelt), het effect van traumatische ervaringen en hoe deze kennis kan worden toegepast om de weg te vinden naar herstel.

De polyvagaaltheorie leert ons dat trauma het proces verstoort waarin het autonome zenuwstelsel ‘signaleert’ dat de traumatiserende gebeurtenissen voorbij zijn en het hier en nu veilig is. Cliënten met een traumageschiedenis ervaren vaak intense, op bescherming gerichte responsen van hun autonome zenuwstelsel, die ervoor zorgen dat zij overlevingsgedrag blijven vertonen. Deze adaptieve reacties worden een patroon waarop automatisch wordt ‘ingelogd’. Hun vermogen zichzelf te reguleren en relaties aan te gaan neemt af. Door in de therapeutische praktijk vanuit de polyvagaaltheorie met cliënten te werken kunnen ze deze ingesleten (vroegkinderlijke) gewoontepatronen van hun autonome zenuwstelsel gaan loslaten.

Deb Dana is wereldwijd de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de therapeutische praktijk. In haar ervaringsgerichte webinar leer je over de basisprincipes van de polyvagaaltheorie en ontdek je hoe je – zelf gereguleerd – een bron van regulatie voor je cliënten kunt zijn. Je gaat oefenen met interventies om getraumatiseerde cliënten te helpen hun vertrouwde zelfbeschermingsreacties te doorbreken, en de vaardigheden op te doen die nodig zijn om momenten van veiligheid te kunnen ervaren en daarvan te genieten.

Voertaal webinar
Engels.
De terug te kijken opnames worden Nederlands ondertiteld door een professionele vertaler.

Boeken over de polyvagaaltheorie

Programma

Module 1: Basisprincipes, het autonome zenuwstelsel in kaart brengen
In het eerste deel van het webinar worden de drie organiserende principes van de polyvagaaltheorie uitgelegd. De deelnemers maken kennis met de kenmerken van de toestanden van het autonome zenuwstelsel en leren hoe ze een Persoonlijk-profielkaart kunnen maken.

Module 2: Verbinding en bescherming
Het tweede deel van het webinar richt zich op het proces van neuroceptie (het ‘beveiligingssysteem’ van het autonome zenuwstelsel voor het signalen van veiligheid en waarschuwen voor gevaar) en de wijze waarop het zenuwstelsel wordt gevormd door ervaring. De deelnemers zullen onderzoeken hoe gebruikelijke overlevingsresponsen en -strategieën kunnen worden herkend en doorbroken om de regulerende capaciteiten van het vagale systeem doelbewust te kunnen inzetten.

Module 3: Het sociale-betrokkenheidssysteem
In het derde deel van het webinar wordt de neurobiologische wetenschap achter het sociale-betrokkenheidssysteem toegelicht. De deelnemers leren hoe ze het sociale-betrokkenheidssysteem kunnen inzetten in de sessies, oefenen met coregulerende interventies en gaan begrijpen hoe ze het effect van die interventies op hun cliënt kunnen beoordelen.

Module 4: Integratie en toepassing
In dit laatste deel van het webinar worden interventies aangereikt om een rigide autonoom zenuwstelstel te leren reageren met flexibelere responspatronen. De deelnemers leren hoe ze autonome regulatie kunnen gebruiken om het werken met trauma veilig te maken.

Q&A
Vragen kunnen van tevoren worden ingediend. Deb Dana zal tijdens dit programmaonderdeel zo veel mogelijk vragen beantwoorden.

Spreker

Deb Dana is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met (complex) trauma op basis van de polyvagaaltheorie. Haar aanpak doet recht aan de werking van het autonome zenuwstelsel, zodat de gevolgen van het trauma veilig onderzocht kunnen worden. Ze ontwikkelde de trainingenreeks ‘Rhythm of Regulation’ en geeft over de hele wereld les in het toepassen van de polyvagaaltheorie in de therapeutische praktijk. Ze is opgeleid in Internal Family Systems-therapie (IFS) en Sensorimotor Psychotherapy, en voltooide het certificaatprogramma voor traumatische-stressstudies aan het Trauma Center van Bessel van der Kolk in Massachusetts. Als klinisch adviseur is ze verbonden aan Khiron Trauma Clinics en het Kinsey Institute van Indiana University. Daarnaast is ze medeoprichter van het Polyvagal Institute.

Deb Dana is de auteur van De polyvagaaltheorie in therapie: Basisboek, De polyvagaaltheorie in therapie: 50 oefeningen voor cliëntenDe polyvagaaltheorie in therapie: Flipover, De polyvagaaltheorie in therapie: Kaartenset, Polyvagale oefeningen en Verankerd in veiligheid, en bewerkte samen met Stephen Porges het boek Therapeutische toepassingen van de polyvagaaltheorie.

Zie voor meer informatie rhythmofregulation.com.

Meer informatie

Organisatie
Het webinar wordt georganiseerd door Uitgeverij Mens!.

Opzet
De inhoud van deze webinar-serie komt grotendeels overeen met de inhoud van de online workshops die Deb in de periode 2021-2023 voor Uitgeverij Mens! gaf. Dus alleen de vorm is gewijzigd, met als voordeel dat de nieuwe webinar-serie wordt opgenomen en later (ondertiteld) teruggekeken kan worden.

Voor wie?

 • Hulpverleners in de GGZ (psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen e.a.)
 • (Psycho)therapeuten die werken met EMDR, yoga, mindfulness, haptotherapie, opstellingen of andere (lichaamsgerichte) behandelmethodes, vaktherapeuten en (psychosomatisch) fysiotherapeuten
 • Relatie- en gezinstherapeuten, kindertherapeuten, maatschappelijk werkers, coaches en supervisors
 • Therapeuten met een andere opleidingsachtergrond dan hierboven genoemd en mensen die nog in opleiding zijn tot (psycho)therapeut

Voertaal
Engels. De terug te kijken opnames worden Nederlands ondertiteld door een professionele vertaler.

Datums en tijden live webinar (Engelstalig)

 • Module 1: 21 januari 2025
 • Module 2: 28 januari 2025
 • Module 3: 4 februari 2025
 • Module 4: 11 februari 2025
 • Extra Q&A: 4 maart 2025

Module 1 tot en met 4 vinden plaats van 15.00 tot 17.00 uur.
De Q&A duurt van 15.00 tot 16.30 uur.

Datums Nederlandse editie
Van dit webinar komt een volledig Nederlandse editie beschikbaar. De opnames van de live bijeenkomsten worden Nederlands ondertiteld door een professionele vertaler en de hand-out wordt vertaald. De ondertitelde modules komen beschikbaar op:

 • Module 1: 11 februari 2025
 • Module 2: 4 maart 2025
 • Module 3: 25 maart 2025
 • Module 4: 15 april 2025

De Q&A wordt niet Nederlands ondertiteld.

Let op: je hoeft bij inschrijving niet aan te geven of je wilt deelnemen aan het Engelstalige live webinar of dat je de ondertitelde opnames wilt bekijken. Alle deelnemers krijgen toegang tot zowel het live webinar als tot de ondertitelde opnames.

Terugkijken
De Engelstalige opnames komen de dag na de betreffende live module beschikbaar. Zie hierboven voor datums van het beschikbaar komen van de opnames met Nederlandse ondertiteling.

De (ondertitelde) opnames kunnen worden teruggekeken tot en met 1 januari 2028.

Om in aanmerking tot komen voor accreditatiepunten en/of een certificaat is het geen voorwaarde om live deel te nemen.

Kosten
€ 225,00 (incl. 21% btw) bij inschrijving tot en met 30 november 2024
€ 250,00 (incl. 21% btw) bij inschrijving vanaf 1 december 2024

Inschrijven
Inschrijving verloopt via het tabblad Inschrijven. Hier kun je het webinar in de winkelmand doen. Nadat alle gegevens zijn ingevuld, kan worden afgerekend met iDEAL, Bancontact, Belfius Direct Net of KBC/CBC. Je inschrijving is dan definitief.

Wanneer dit problemen geeft, neem dan contact met ons op.

Het is alleen mogelijk om voor het gehele webinar in te schrijven. Modules kunnen dus niet los worden geboekt.

Locatie
Op een rustige plek met een goede internetverbinding bij je thuis of in je praktijkruimte.

Algemene voorwaarden
Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Voor meer informatie
Uitgeverij Mens!
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47

Accreditatie

21 januari 2025 15:00 - 17:00 locatie

Procedures en voorwaarden accreditatiepunten en certificaten

Voor de meeste webinars, (online) congressen, workshops en videocursussen die wij organiseren vragen wij bij diverse beroepsorganisaties accreditatie aan. Deze organisaties hebben elk hun eigen regels voor het toekennen van accreditatiepunten. In het verlengde hiervan hebben wij enkele procedures opgesteld met betrekking tot accreditatie en certificaten als bewijs van deelname, die we hieronder op een rij hebben gezet. Wij willen je vriendelijk verzoeken dit goed door te lezen.

Wanneer je een vraag hebt, neem dan gerust contact met ons op:
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47

Accreditatietoetsen
Wanneer je accreditatiepunten voor je deelname aan deze webinar-serie bijschreven wilt krijgen en/of een certificaat als bewijs van deelname wilt ontvangen, dien je de accreditatietoetsen te maken. Deze toetsing van de behandelde stof stellen veel beroepsorganisaties als voorwaarde bij e-learning. Per module is er een toets, die wordt aangeboden in het Nederlands en Engels in de leeromgeving van het webinar. Alleen de vier modules van het hoofdprogramma worden getoetst. De extra Q&A maakt geen onderdeel uit van het geaccrediteerde programma.

Mocht je de toetsen onverhoopt niet voldoende hebben gemaakt, dan kun je deze binnen de leeromgeving herkansen.

Wij houden voor de accreditatie door álle organisaties en voor het verstrekken van een certificaat deze regeling aan.

Toekenning van punten is aan de beroepsorganisatie en niet aan aanbieder Uitgeverij Mens!.

Lidmaatschapsnummer of BIG
Voor diverse beroepsorganisaties dienen wij de presentie van deelnemers in te voeren. Hiervoor hebben we je lidmaatschapsnummer of BIG nodig. Je kunt je gegevens via je leeromgeving aan ons doorgeven. Alle deelnemers worden hierover per e-mail geïnformeerd.

Certificaat als bewijs van deelname
Alle deelnemers die de accreditatietoets voldoende maken, ontvangen automatisch een certificaat per e-mail. Je hoeft je hier niet apart voor aan te melden.

Termijn maken toetsen, verwerking accreditatiepunten en verstrekken certificaat
Wanneer je het live webinar volgt, kun je de toetsen maken tot en met 23 maart 2025. Als je de toetsen van alle vier de modules van het hoofdprogramma voldoende hebt gemaakt, ontvang je uiterlijk 11 april 2025 je certificaat en geven wij, indien van toepassing, je gegevens door aan je beroepsorganisatie.
Wanneer je ervoor kiest om de Nederlandse editie te volgen, dan kun je de toetsen maken tot en met 18 mei 2025. Als je de toetsen van alle vier de modules van het hoofdprogramma voldoende hebt gemaakt, ontvang je uiterlijk 30 mei 2025 je certificaat en geven wij, indien van toepassing, je gegevens door aan je beroepsorganisatie.

Accreditatieaanvragen
Accreditatie/erkenning als bijscholing wordt aangevraagd bij:

 • Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP):
  – Eerstelijnspsychologie
  – Lichaamsgericht Werkend Psycholoog
 • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt)
 • Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)
 • Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG)
 • Vereniging EMDR Nederland (VEN)
 • Vereniging Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie (VPeP)
 • Register Vaktherapie (RV)
 • Registerplein (Cliëntondersteuners, Ervaringsdeskundigen, Gezinshuisouders, GGZ-agogen, Kinderwerkers / Jongerenwerkers, Maatschappelijk werk, Psychodiagnostisch Werkenden, Sociaal agogen)
 • Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (SKB)
 • Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH)
 • Belgische Vereniging voor Psychotherapie (ABP-BVP)
 • Vereniging van Haptotherapeuten (VVH): leden van de VVH kunnen bijscholingspunten voor hun deelname bijgeschreven krijgen op basis van de accreditatie door de SKB
 • NVPA: het NVPA hanteert een lijst met door het NVPA goedgekeurde accreditatie-instellingen, o.a.: NIP, NVRG, FGzPt; scholing die door een van deze instellingen is geaccrediteerd, telt mee in het kader van de scholingsverplichting van het NVPA

Geaccrediteerd/erkend als bijscholing door (organisaties waarvoor de deelnemer de bijschrijving van punten zelf dient te regelen met het deelnamecertificaat):

 • Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG): 4 punten (algemene bij- en nascholing)
 • Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie (SBLP): 8 bijscholingsuren

Inschrijven

Activiteit Kosten Aantal
Webinar-serie De polyvagaaltheorie in therapie – voorinschrijvingstarief  225,00

Toevoegen aan winkelmand