Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Let op: vanwege grote drukte en personeelstekort in het verzendcentrum ontvangt u uw bestelling mogelijk later dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

Boeken

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160773
  • ca. 360 pagina's

 34,50


Verschijnt 15 november 2024.
Let op! Dit boek wordt je na die datum toegezonden.

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160773
  • ca. 360 pagina's

 34,50


Verschijnt 15 november 2024.
Let op! Dit boek wordt je na die datum toegezonden.

De polyvagaaltheorie en het kind in ontwikkeling

Veiligheid als basis voor groei en herstel

Marilyn R. Sanders en George S. Thompson

Kinderen die zich niet veilig voelen, raken beschadigd in hun vermogen om lief te hebben, te vertrouwen en te gedijen. Wanneer zij geen veilige relaties hebben of worden getroffen door emotioneel, medisch of fysiek trauma, kunnen ze fysieke, geestelijke en gedragsproblemen ontwikkelen. De polyvagaaltheorie beschrijft het proces dat zich hierbij in de hersenen en het autonome zenuwstelsel afspeelt.

In dit boek delen kinderarts en neonatoloog Marilyn R. Sanders en kinderpsychiater George S. Thompson hun op de polyvagaaltheorie gebaseerde visie op de fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze beschrijven hoe optimale relaties in de vroege kindertijd eruitzien en welke neurofysiologische processen zich hierbij afspelen. Tevens beschrijven ze wat de gevolgen zijn van verstoringen van de sociale verbondenheid in de kindertijd voor het latere leven, waarbij ook de impact op de fysieke gezondheid aan de orde komt. Vervolgens bespreken de auteurs hoe relatiebreuken die een gevaar vormen voor het welzijn van kinderen en het gezin waarin ze opgroeien, voorkomen en hersteld kunnen worden. Aan de hand van de polyvagaaltheorie leer je hoe je als professional een cruciale rol kunt spelen door een gevoel van veiligheid te creëren.

Over de auteur

Marilyn R. Sanders is kinderarts/neonatoloog aan het Connecticut Children’s Medical Center in Hartford, Connecticut (VS). Daarnaast is zij hoogleraar kindergeneeskunde aan de University of Connecticut School of Medicine. Ze is lid van de adviesraad van het Polyvagal Institute en geeft lezingen aan professionals in de algemene en geestelijke gezondheidszorg en aan andere geïnteresseerde hulpverleners, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten.
George S. Thompson is kinderpsychiater. Hij leidt een instelling voor kinderen die op jonge leeftijd het slachtoffer zijn geworden van misbruik, huiselijk geweld en verwaarlozing. Daarnaast maakt hij deel uit van de adviesraad van het Polyvagal Institute en zit hij in de raad van bestuur van het Dyadic Developmental Psychotherapy Institute. Wereldwijd geeft hij lezingen over zijn constatering dat vertrouwen ontstaat wanneer we er blijk van geven dat we de ervaring van de ander begrijpen. Met zijn team werkt hij aan een residentieel psychiatrisch behandelmodel voor jongeren in de vorm van de Thompson Centers for Heroic Change.