Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Boeken

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160650
  • ca. 250 pagina's

 27,50


Verschijnt 15 juli 2022.
Let op! Dit boek wordt je na die datum toegezonden.

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160650
  • ca. 250 pagina's

 27,50


Verschijnt 15 juli 2022.
Let op! Dit boek wordt je na die datum toegezonden.

Verankerd in veiligheid

Vriendschap sluiten met je zenuwstelsel met behulp van de polyvagaaltheorie

Deb Dana

Een intens gesprek, een ruzietje met je partner, of gewoon een vervelende tweet – dit zijn geen van alle situaties van leven of dood en toch reageren we er vaak op alsof ze dat wel zijn. Als dagelijkse stress voelt alsof er sprake is van levensgevaar, is daar een reden voor: je zenuwstelsel is uit balans geraakt. Het baanbrekende inzicht dat de polyvagaaltheorie biedt, is dat we onze nervus vagus, de belangrijkste ‘informatiesnelweg’ van het lichaam, kunnen reguleren om de weg terug te vinden naar een gevoel van veiligheid en welbevinden.

In Verankerd in veiligheid presenteert Deb Dana de polyvagaaltheorie op toegankelijke wijze en brengt ze de wetenschap achter deze theorie tot leven met praktische, alledaagse manieren om de relatie met je lichaam te verbeteren. Ze leert je de vaardigheden om je bewuster te worden van de toestand van je zenuwstelsel en die je in staat stellen om de grote en kleine uitdagingen van het leven het hoofd te bieden.

In dit boek komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De polyvagaaltheorie: leer meer over de biologische achtergrond en functie van de nervus vagus, de informatiesnelweg van het zenuwstelsel.
  • Vriendschap sluiten met je zenuwstelsel: hoe kun je door je ‘neuroceptie’ verder te ontwikkelen beter afstemmen op wat er in je lichaam gebeurt?
  • Het gebruik van je vagale rem: ontdek de belangrijkste technieken om de intensiteit van je emoties bewust te reguleren.
  • Verbinding en bescherming: leer hoe je de innerlijke signalen van veiligheid en gevaar kunt waarnemen, volgen en beïnvloeden.
  • Je sociale-betrokkenheidssysteem: hoe creëer je relaties met anderen en met de wereld om je heen die voedend zijn voor je zenuwstelsel?
  • Oefeningen en begeleiding: transformeer je zenuwstelsel zodanig dat je meer veerkracht, intuïtie, veiligheid en verwondering ervaart.

Met behulp van onder meer geleide visualisatie, meditatie en zelfonderzoek biedt Verankerd in veiligheid een praktische handleiding voor iedereen die van angst en paniek de weg wil vinden naar een toestand van evenwicht en (zelf)vertrouwen. ‘Als we eenmaal weten hoe ons zenuwstelsel werkt, kunnen we ermee samenwerken,’ leert Dana ons. ‘We kunnen leren toegang te krijgen tot een fysieke hulpbron die altijd aanwezig, beschikbaar en bij ons is om ons welbevinden te vergroten.’

Over de auteur

Deb Dana (LCSW, klinisch maatschappelijk werker) is er als therapeut en consultant in gespecialiseerd om met behulp van de polyvagaaltheorie mensen te helpen de gevolgen van trauma veilig te onderzoeken en op te lossen op een manier die recht doet aan de werking van het autonome zenuwstelsel. Ze geeft les over de hele wereld. Ze is opgeleid in Internal Family Systems-therapie (IFS), Sensorimotor Psychotherapy en tapas acupressuurtechniek (TAT), en voltooide het certificaatprogramma voor traumatische stressstudies aan het Trauma Center.