Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Let op: vanwege grote drukte en personeelstekort in het verzendcentrum ontvangt u uw bestelling mogelijk later dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

Online verdiepingsworkshopDe polyvagaaltheorie in therapie Herstellen van trauma door te werken met het zenuwstelsel

Deb Dana

Zes keer op donderdag van 15.00 tot 16.30 uur:

 • Module 1: 5 september 2024
 • Module 2: 10 oktober 2024
 • Module 3: 7 november 2024
 • Module 4: 12 december 2024
 • Module 5: 16 januari 2025
 • Module 6: 13 februari 2025

Exclusief voor deelnemers aan de introductieworkshop ‘De polyvagaaltheorie in therapie’ van Deb Dana in 2021 of 2023

Workshop

Deze online verdiepingsworkshop is exclusief voor mensen die de eerdere workshop ‘De polyvagaaltheorie in therapie’ van Deb Dana in 2021 of 2023 hebben gevolgd. Deb Dana heeft deze nieuwe workshop speciaal samengesteld om deelnemers de kans te geven hun kennis van de polyvagaaltheorie te verdiepen en hun vaardigheden in het toepassen ervan te vergroten.

Tijdens de introductieworkshop besprak Deb Dana de werking van het autonome zenuwstelsel en de verschillende toestanden ervan: ventraal vagaal (de ervaring van veiligheid en verbondenheid), sympathisch (mobilisatie, activering om te vechten of te vluchten) en dorsaal vagaal (geïmmobiliseerd, afgesloten, ‘donker’). Ze liet zien dat het zenuwstelsel zijn flexibiliteit verliest na traumatische ervaringen en onveilige gehechtheid en gericht raakt op bescherming. Deb leerde de deelnemers hoe ze hun cliënten kunnen helpen om de reactie van hun zenuwstelsel te gaan begrijpen, er vriendschap mee te sluiten en langzaam maar zeker ‘de ladder’ weer te beklimmen.

De verdiepingsworkshop gaat verder waar de vorige workshop ophield. De hoofdonderwerpen die aan bod komen zijn: het gereguleerde systeem, de opbouw van een therapiesessie, werken met stellen, overdracht door de generaties heen, beoordelingsinstrumenten en ervaringen die het individuele overstijgen. Tijdens de workshop zal er afwisselend worden gefocust op theorie en praktijk.

Module 1: Het gereguleerde systeem: een polyvagale handleiding voor gezonde homeostase
Het autonome zenuwstelsel bepaalt voor een groot deel de manier waarop we het dagelijks leven ervaren. In therapie werken we veel met de overlevingsresponsen van cliënten en helpen we hen om hun traumatische verleden tot rust te brengen. Het autonome zenuwstelsel reguleert echter ook gezonde homeostase. Vagale tonus is een marker van welzijn.

In deze module gaan we onderzoeken wat de fysieke en psychische voordelen zijn van een autonoom zenuwstelsel dat aangestuurd wordt door de ventrale vagus. Je leert hoe je het gereguleerde systeem in kaart kunt brengen.

Module 2: De therapiesessie als reis door het autonome zenuwstelsel
Traumaverhalen worden zichtbaar in de ontregeling van de sympathische toestand en de dorsale vagale toestand – de plekken waar het zenuwstelsel ons heen brengt om te overleven. Tijdens therapiesessies, waarin we onze cliënten helpen om regulerende energie naar die plekken te brengen, worden oude neurale verwachtingen doorbroken en worden er nieuwe zenuwbanen gevormd. De oude plekken voelen vertrouwd voor cliënten. Dit is waar ze zich beschermd hebben gevoeld. Wanneer ze er echter samen met ons naartoe gaan, betreden ze ze op een nieuwe manier en beginnen ze een nieuw verhaal te creëren.

In deze module gaan we aan de slag met de basiselementen van een polyvagaalbewuste sessie. Stap voor stap gaan we bekijken hoe een sessie vorm kan krijgen vanuit een polyvagaal perspectief: vanaf het verwelkomen van de cliënt en het bespreken van zijn of haar gemoedstoestand en de uitdagingen die er op dat moment spelen tot aan het afscheid nemen en de uitnodiging om tussen de sessies in te oefenen en ‘te spelen’ met het opnieuw vormgeven van het zenuwstelsel.

Module 3: Werken met stellen
Verbinding met een ander mens is een biologische noodzaak. Je veilig voelen bij iemand anders is essentieel voor je fysieke en psychische welbevinden. Wanneer stellen in therapie komen, zitten ze vaak vast in relationele beschermingspatronen die ze niet kunnen reguleren via hun eigen zenuwstelsel of via coregulatie met hun partner. Het is dan de verantwoordelijkheid van de therapeut om te fungeren als een bron van regulatie.

In deze module leer je hoe je de impliciete signalen van veiligheid en gevaar die heen en weer worden gezonden tussen het zenuwstelsel van beide partners kunt detecteren. Je leert hoe je kunt werken met twee ontregelde systemen en hoe het ventrale vagale systeem kan worden ingeschakeld om de overlevingsresponsen te doorbreken.

Module 4: Verleden, heden, toekomst: een polyvagale visie op intergenerationele patronen
De polyvagaaltheorie kan ons meer leren over de krachtige invloed van de familie van herkomst op de vorming van het autonome zenuwstelsel. Intergenerationele overdracht van trauma kunnen we zien als een overdracht van overlevingsresponsen en ontregeling. Zo beschouwd wordt duidelijk hoe patronen van verbinding en bescherming een erfenis kunnen zijn die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

In deze module onderzoeken we de intergenerationele overdracht van ontregeling. Je leert hoe je ervoor kunt zorgen dat het patroon wordt doorbroken en dat er een nieuw verhaal wordt geschreven – een verhaal over veiligheid – waardoor er aan volgende generaties geen disregulatie maar juist regulatie kan worden doorgegeven.

Module 5: Veranderingen in het autonome zenuwstelsel monitoren
Verandering is geen eenmalige gebeurtenis. Het is een levenslang proces, waarbij er voortdurend reorganisatie van het autonome zenuwstelsel plaatsvindt. Om patronen van het zenuwstelsel te monitoren en te beoordelen, zijn er instrumenten nodig die de veranderingen in de loop van de therapie kunnen meten.

In deze module maak je kennis met verschillende van dergelijke instrumenten. Je leert hoe je ze kunt introduceren en gebruiken in de therapie.

Module 6: Voorbij onszelf: overstijgende ervaringen
Ontzag, dankbaarheid en verheffing zijn ervaringen die ons voorbij onze individuele ervaring brengen naar een gevoel van verbondenheid met iets wat groter is dan onszelf. Ook deze ervaringen vinden hun oorsprong in het autonome zenuwstelsel en maken een belangrijk onderdeel uit van het herstelproces van trauma.

In deze module verkennen we de basis van ontzag, dankbaarheid en verheffing in het autonome zenuwstelsel. Je leert wat de effecten ervan zijn op het gevoel van welbevinden en gaat experimenteren met oefeningen die cliënten helpen om zich te verbinden met iets wat verder gaat dan henzelf.

Voertaal workshop
Engels.

Boeken over de polyvagaaltheorie

Spreker

Deb Dana is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met (complex) trauma op basis van de polyvagaaltheorie. Haar aanpak doet recht aan de werking van het autonome zenuwstelsel, zodat de gevolgen van het trauma veilig onderzocht kunnen worden. Ze ontwikkelde de trainingenreeks ‘Rhythm of Regulation’ en geeft over de hele wereld les in het toepassen van de polyvagaaltheorie in de therapeutische praktijk. Ze is opgeleid in Internal Family Systems-therapie (IFS) en Sensorimotor Psychotherapy, en voltooide het certificaatprogramma voor traumatische-stressstudies aan het Trauma Center van Bessel van der Kolk in Massachusetts. Als klinisch adviseur is ze verbonden aan Khiron Trauma Clinics en het Kinsey Institute van Indiana University. Daarnaast is ze medeoprichter van het Polyvagal Institute.

Deb Dana is de auteur van De polyvagaaltheorie in therapie: Basisboek, De polyvagaaltheorie in therapie: 50 oefeningen voor cliëntenDe polyvagaaltheorie in therapie: Flipover, De polyvagaaltheorie in therapie: Kaartenset, Polyvagale oefeningen en Verankerd in veiligheid, en bewerkte samen met Stephen Porges het boek Therapeutische toepassingen van de polyvagaaltheorie.

Zie voor meer informatie rhythmofregulation.com.

Meer informatie

Voor wie?
LET OP: Je kunt je alleen voor deze verdiepingsworkshop aanmelden als je de workshop ‘De polyvagaaltheorie in therapie’ van Deb Dana in 2021 of 2023 hebt gevolgd.

Verder is deze workshop alleen toegankelijk voor professionals in de geestelijke hulpverlening:

 • Hulpverleners in de GGZ (psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen e.a.)
 • (Psycho)therapeuten die werken met EMDR, yoga, mindfulness, haptotherapie, opstellingen of andere (lichaamsgerichte) behandelmethodes, vaktherapeuten en (psychosomatisch) fysiotherapeuten
 • Relatie- en gezinstherapeuten, kindertherapeuten, maatschappelijk werkers, coaches en supervisors
 • Therapeuten met een andere opleidingsachtergrond dan hierboven genoemd en mensen die in de eindfase zitten van hun opleiding tot (psycho)therapeut

Voertaal
Engels.

Datums en tijden workshop

 • Module 1: 5 september 2024
 • Module 2: 10 oktober 2024
 • Module 3: 7 november 2024
 • Module 4: 12 december 2024
 • Module 5: 16 januari 2025
 • Module 6: 13 februari 2025

Elke module begint om 15.00 uur en eindigt om 16.30 uur.

Terugkijken
De workshop wordt opgenomen en kan worden teruggekeken. De opnames komen de dag na de betreffende live module beschikbaar.

De opnames zijn te bekijken tot en met 1 januari 2027.

Om in aanmerking tot komen voor accreditatiepunten en/of een certificaat is het géén voorwaarde om live deel te nemen.

Verplichte literatuur
Onderdeel van deze workshop is het bestuderen van hoofdstukken uit de boeken van Deb Dana en Stephen Porges. De literatuur is beschikbaar in onze online leeromgeving. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je een bevestigingsmail. In deze e-mail staat meer informatie over de verplichte literatuur.

Kosten
€ 375,00 (incl. 21% btw) bij inschrijving tot en met 2 augustus 2024
€ 395,00 (incl. 21% btw) bij inschrijving vanaf 3 augustus 2024

Betaling in twee termijnen is mogelijk.
De eerste termijn dient direct bij inschrijving online te worden voldaan. De tweede termijn wordt op 1 augustus 2024 gefactureerd (vervaldatum 15 augustus 2024).

Inschrijven
Inschrijving verloopt via het tabblad Inschrijven. Hier kun je de workshop in de winkelmand doen. Nadat alle gegevens zijn ingevuld, kan worden afgerekend met iDEAL, Bancontact, Belfius Direct Net of KBC/CBC. Je inschrijving is dan definitief.

Wanneer dit problemen geeft, neem dan contact met ons op.

Het is alleen mogelijk om voor de gehele workshop in te schrijven. Modules kunnen dus niet los worden geboekt.

Locatie
Op een rustige plek met een goede internetverbinding bij je thuis of in je praktijkruimte.

Algemene voorwaarden
Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Voor meer informatie
Uitgeverij Mens!
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47

Accreditatie

1 maart 2025 15:00 - 16:30 locatie

Procedures en voorwaarden accreditatiepunten en certificaten

Voor de meeste (online) congressen en workshops die wij organiseren vragen wij bij diverse beroepsorganisaties accreditatie aan. Deze organisaties hebben elk hun eigen regels voor het toekennen van accreditatiepunten. In het verlengde hiervan hebben wij enkele procedures opgesteld met betrekking tot accreditatie en certificaten als bewijs van deelname, die we hieronder op een rij hebben gezet. Wij willen je vriendelijk verzoeken dit goed door te lezen.

Wanneer je een vraag hebt, neem dan gerust contact met ons op:
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47

Accreditatietoetsen
Wanneer je accreditatiepunten voor je deelname aan deze workshop bijschreven wilt krijgen en/of een certificaat als bewijs van deelname wilt ontvangen, dien je de accreditatietoetsen te maken. Deze toetsing van de behandelde stof stellen veel beroepsorganisaties als voorwaarde bij e-learning. Per module is er een toets, die wordt aangeboden in het Nederlands en Engels in de leeromgeving van de workshop.

Mocht je de toetsen onverhoopt niet voldoende hebben gemaakt, dan kun je deze binnen de leeromgeving herkansen.

Wij houden voor de accreditatie door álle organisaties en voor het verstrekken van een certificaat deze regeling aan.

Toekenning van punten is aan de beroepsorganisatie en niet aan aanbieder Uitgeverij Mens!.

Lidmaatschapsnummer of BIG
Voor diverse beroepsorganisaties dienen wij de presentie van deelnemers in te voeren. Hiervoor hebben we je lidmaatschapsnummer of BIG nodig. Je kunt je gegevens via je leeromgeving aan ons doorgeven. Alle deelnemers worden hierover per e-mail geïnformeerd.

Certificaat als bewijs van deelname
Alle deelnemers die de accreditatietoets voldoende maken, ontvangen automatisch een certificaat per e-mail. Je hoeft je hier niet apart voor aan te melden.

Termijn maken toetsen, verwerking accreditatiepunten en verstrekken certificaat
De uiterste datum om de toetsen te maken is 2 maart 2025. Wanneer je de toets van alle zes modules van het hoofdprogramma voldoende hebt gemaakt, ontvang je uiterlijk 21 maart 2025 je certificaat en geven wij, indien van toepassing, je gegevens door aan je beroepsorganisatie.

Accreditatieaanvragen
Accreditatie/erkenning als bijscholing wordt aangevraagd bij:

 • Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP):
  – Eerstelijnspsychologie
  – Lichaamsgericht Werkend Psycholoog
 • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt)
 • Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG)
 • Vereniging EMDR Nederland (VEN)
 • Register Vaktherapie (RV)
 • Registerplein (Cliëntondersteuners, Ervaringsdeskundigen, GGZ-agogen, Kinderwerkers / Jongerenwerkers, Maatschappelijk werk, Sociaal agogen, Sociaal Werkers)
 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals; deskundigheidsgebied GGZ, SPV (V&VN)
 • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (V&VN)
 • Kwaliteitsregister Paramedici ADAP:
  – Logopedisten
  – Ergotherapeuten
 • Accreditatiebureau fysiotherapie: Psychosomatische Fysiotherapie
 • Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (SKB)
 • Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH)
 • Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET)
 • Vereniging van Haptotherapeuten (VVH)
 • NVPA: het NVPA hanteert een lijst met door het NVPA goedgekeurde accreditatie-instellingen, o.a.: NIP, NVRG, FGzPt; scholing die door een van deze instellingen is geaccrediteerd, telt mee in het kader van de scholingsverplichting van het NVPA

Geaccrediteerd/erkend als bijscholing door (organisaties waarvoor de deelnemer de bijschrijving van punten zelf dient te regelen met het deelnamecertificaat):

 • Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG): 6 punten (algemene bij- en nascholing)
 • Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie (SBLP): 9 bijscholingsuren + 4 uur verplichte literatuur
 • Belgische Vereniging voor Psychotherapie (ABP-BVP): 9 punten

Inschrijven

Deze online verdiepingsworkshop is exclusief voor mensen die de eerdere workshop ‘De polyvagaaltheorie in therapie’ van Deb Dana in 2021 of 2023 hebben gevolgd.

Activiteit Kosten Aantal
Online verdiepingsworkshop De polyvagaaltheorie in therapie  375,00

Toevoegen aan winkelmand

Online verdiepingsworkshop: De polyvagaaltheorie in therapie (startdatum 5-9-2024) – voorinschrijvingstarief – termijn 1/2  187,50

Toevoegen aan winkelmand

Bij termijnbetaling:
De eerste termijn dient direct bij inschrijving online te worden voldaan.
De tweede termijn wordt op 1 augustus 2024 gefactureerd (vervaldatum 15 augustus 2024).