Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00
Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur
Let op: vanwege grote drukte en personeelstekort in het verzendcentrum ontvangt u uw bestelling mogelijk later dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.
Home > Activiteiten > Webinar-serie De polyvagaaltheorie in therapie Herstellen van trauma en onveilige gehechtheid door te werken met het zenuwstelselMet Nederlandse ondertiteling van de opnames!
Iemand die is opgegroeid in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen arousal en rust. Hij keert gemakkelijk terug naar rust en vertrouwen. Door traumatiserende gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een stressreactie en/of afgesloten raakt. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel (waarin de nervus vagus een cruciale rol speelt), de gevolgen van traumatische ervaringen en hoe deze kennis kan worden toegepast om de weg te vinden naar herstel.
De polyvagaaltheorie leert ons dat het autonome zenuwstelsel van getraumatiseerde mensen niet in staat is te ‘signaleren’ dat de akelige gebeurtenissen voorbij zijn en het hier en nu veilig is. Cliënten met een geschiedenis van (vroegkinderlijk) trauma ervaren vaak intense, op bescherming gerichte reacties van hun autonome zenuwstelsel, die ervoor zorgen dat zij overlevingsgedrag blijven vertonen. Deze reacties worden een patroon waarop automatisch wordt ‘ingelogd’. Hun vermogen zichzelf te reguleren en relaties aan te gaan neemt af. Door in de therapeutische praktijk vanuit de polyvagaaltheorie met cliënten te werken kunnen ze deze ingesleten patronen van hun autonome zenuwstelsel gaan loslaten.
Deb Dana is wereldwijd de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de therapeutische praktijk. In haar webinar-serie leer je over de basisprincipes van de polyvagaaltheorie en ontdek je hoe je – zelf gereguleerd – een bron van regulatie voor je cliënten kunt zijn. De interventies die je krijgt aangereikt helpen getraumatiseerde cliënten om hun vertrouwde beschermingsreacties te doorbreken en momenten van veiligheid te gaan ervaren en daarvan te genieten.
Voertaal webinar
Engels.
De terug te kijken opnames worden Nederlands ondertiteld door een professionele vertaler.
Boeken over de polyvagaaltheorie
Stanley Rosenberg beschrijft de cruciale rol die de nervus vagus (de tiende hersenzenuw) speelt m... Meer
Een intens gesprek, een ruzietje met je partner of gewoon een vervelende opmerking: stuk voor stu... Meer
Voor ontspanning, welbevinden en herstel is er één specifieke zenuw die van cruciaal belang is:... Meer
‘De taak van het autonome zenuwstelsel is om ervoor te zorgen dat we overleven op momenten van ... Meer
Deb Dana is de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de therapeutische praktijk. I... Meer
Als cliënten vastzitten in de cognitieve beleving van hun verhaal, helpt de uitleg van de polyva... Meer
Deb Dana is de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie van Stephen Porges naar de therape... Meer
Kinderen die geen veilige relaties hebben of traumatische ervaringen opdoen, ontwikkelen vaak fys... Meer
Wat bepaalt hoe mensen op elkaar reageren? Is hun gedrag cultureel bepaald (aangeleerd) of is het... Meer
De polyvagaaltheorie – ontwikkeld door Stephen Porges – beschrijft hoe sociaal gedrag mogelij... Meer
De polyvagaaltheorie krijgt wereldwijd steeds meer bekendheid. Therapeuten met uiteenlopende acht... Meer
Module 2: Neuroceptie – patronen van verbinding en bescherming
In module 2 richten we onze aandacht op het tweede basisprincipe van de polyvagaaltheorie: neuroceptie. ‘Neuroceptie’ is de door prof. dr. Stephen Porges (de ontwikkelaar van de polyvagaaltheorie) bedachte term voor de manier waarop het autonome zenuwstelsel informatie waarneemt afkomstig uit het innerlijk en uit de omgeving, waarbij het nagaat of het veilig is of dat er gevaar dreigt. In deze module verkennen we de manieren waarop via neuroceptie innerlijke, externe en relationele signalen van veiligheid, gevaar en levensbedreiging worden gedetecteerd. Daarnaast zullen manieren worden besproken om de balans tussen verbinding en zelfbescherming te bereiken die nodig is voor een effectieve therapeutische relatie.
Module 3: Coregulatie – verbinding via het sociale-betrokkenheidssysteem
In deze module kijken we naar het laatste basisprincipe van de polyvagaaltheorie: coregulatie. Ons zenuwstelsel zoekt voortdurend naar signalen van veiligheid en gevaar en zendt deze zelf ook uit. Met onze ogen, oren, stem en hoofdbewegingen sturen we waarschuwingen naar anderen om uit de buurt te blijven of nodigen we ze uit om dichterbij te komen en contact te maken. In deze module verkennen we het belang van coregulatie en bespreken we hoe de voorwaarden gecreëerd kunnen worden waarbinnen cliënten de stap van zelfbescherming richting verbinding kunnen maken.
Module 4: Toepassingen – het integreren van een polyvagale benadering
Nu we meer inzicht hebben in de drie basisprincipes van de polyvagaaltheorie, zullen we in de laatste module de essentiële rol van verbondenheid en veiligheid (ventrale vagale energie) voor het therapeutische veranderingsproces onderzoeken. We gebruiken de twee vragen die leidend zijn voor een polyvagaal-bewuste benadering (‘Wat heeft mijn zenuwstelsel op dit moment nodig om verankerd te zijn in regulatie?’ en ‘Wat heeft het zenuwstelsel van mijn cliënt op dit moment nodig?’) om te kijken naar de flow van een sessie en te experimenteren met interventies die de overlevingspatronen van cliënten doorbreken en micromomenten van veiligheid en verbinding bieden.
Q&A
Vragen kunnen van tevoren worden ingediend. Deb Dana zal tijdens dit programmaonderdeel zo veel mogelijk vragen beantwoorden.
Deb Dana is de auteur van De polyvagaaltheorie in therapie: Basisboek, De polyvagaaltheorie in therapie: 50 oefeningen voor cliënten, De polyvagaaltheorie in therapie: Flipover, De polyvagaaltheorie in therapie: Kaartenset, Polyvagale oefeningen en Verankerd in veiligheid, en bewerkte samen met Stephen Porges het boek Therapeutische toepassingen van de polyvagaaltheorie.
Zie voor meer informatie rhythmofregulation.com.
Opzet
De inhoud van deze webinar-serie komt grotendeels overeen met de inhoud van de online workshops die Deb in de periode 2021-2023 voor Uitgeverij Mens! gaf. Dus alleen de vorm is gewijzigd, met als voordeel dat de nieuwe webinar-serie wordt opgenomen en later (ondertiteld) teruggekeken kan worden.
Voor wie?
Voertaal
Engels. De terug te kijken opnames worden Nederlands ondertiteld door een professionele vertaler.
Datums en tijden live webinar (Engelstalig)
Elke module vindt plaats van 15.00 tot 17.00 uur.
Datums Nederlandse editie
Van dit webinar komt een volledig Nederlandse editie beschikbaar. De opnames van de live bijeenkomsten worden Nederlands ondertiteld door een professionele vertaler en de hand-out wordt vertaald. De ondertitelde modules komen beschikbaar op:
De Q&A wordt niet Nederlands ondertiteld.
Let op: je hoeft bij inschrijving niet aan te geven of je wilt deelnemen aan het Engelstalige live webinar of dat je de ondertitelde opnames wilt bekijken. Alle deelnemers krijgen toegang tot zowel het live webinar als tot de ondertitelde opnames.
Terugkijken
De Engelstalige opnames komen de dag na de betreffende live module beschikbaar. Zie hierboven voor datums van het beschikbaar komen van de opnames met Nederlandse ondertiteling.
De (ondertitelde) opnames kunnen worden teruggekeken tot en met 1 januari 2028.
Om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten en/of een certificaat is het geen voorwaarde om live deel te nemen.
Oefeningen
Tijdens elke module krijg je oefeningen aangereikt die je voor jezelf kunt doen op een moment dat jou goed uitkomt. Het is de bedoeling dat je deze oefeningen gedaan hebt voordat de volgende module begint/je de volgende module gaat kijken. Voor deze oefeningen zul je ongeveer een uur nodig hebben.
Kosten
€ 250,00 (incl. 21% btw)
Inschrijven
Inschrijving verloopt via het tabblad Inschrijven. Hier kun je het webinar in de winkelmand doen. Nadat alle gegevens zijn ingevuld, kan worden afgerekend met iDEAL, Bancontact, Belfius Direct Net of KBC/CBC. Je inschrijving is dan definitief.
Wanneer dit problemen geeft, neem dan contact met ons op.
Het is alleen mogelijk om voor het gehele webinar in te schrijven. Modules kunnen dus niet los worden geboekt.
Locatie
Op een rustige plek met een goede internetverbinding bij je thuis of in je praktijkruimte.
Algemene voorwaarden
Klik hier voor de algemene voorwaarden.
Voor meer informatie
Uitgeverij Mens!
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47
Procedures en voorwaarden accreditatiepunten en certificaten
Voor de meeste webinars, (online) congressen, workshops en videocursussen die wij organiseren vragen wij bij diverse beroepsorganisaties accreditatie aan. Deze organisaties hebben elk hun eigen regels voor het toekennen van accreditatiepunten. In het verlengde hiervan hebben wij enkele procedures opgesteld met betrekking tot accreditatie en certificaten als bewijs van deelname, die we hieronder op een rij hebben gezet. Wij willen je vriendelijk verzoeken dit goed door te lezen.
Wanneer je een vraag hebt, neem dan gerust contact met ons op:
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47
Accreditatietoetsen
Wanneer je accreditatiepunten voor je deelname aan deze webinar-serie bijschreven wilt krijgen en/of een certificaat als bewijs van deelname wilt ontvangen, dien je de accreditatietoetsen te maken. Deze toetsing van de behandelde stof stellen veel beroepsorganisaties als voorwaarde bij e-learning. Per module is er een toets, die wordt aangeboden in het Nederlands en Engels in de leeromgeving van het webinar. Alleen de vier modules van het hoofdprogramma worden getoetst. De extra Q&A maakt geen onderdeel uit van het geaccrediteerde programma.
Mocht je de toetsen onverhoopt niet voldoende hebben gemaakt, dan kun je deze binnen de leeromgeving herkansen.
Wij houden voor de accreditatie door álle organisaties en voor het verstrekken van een certificaat deze regeling aan.
Toekenning van punten is aan de beroepsorganisatie en niet aan aanbieder Uitgeverij Mens!.
Lidmaatschapsnummer of BIG
Voor diverse beroepsorganisaties dienen wij de presentie van deelnemers in te voeren. Hiervoor hebben we je lidmaatschapsnummer of BIG nodig. Je kunt je gegevens via je leeromgeving aan ons doorgeven. Alle deelnemers worden hierover per e-mail geïnformeerd.
Certificaat als bewijs van deelname
Alle deelnemers die de accreditatietoets voldoende maken, ontvangen automatisch een certificaat per e-mail. Je hoeft je hier niet apart voor aan te melden.
Termijn maken toetsen, verwerking accreditatiepunten en verstrekken certificaat
Wanneer je het live webinar volgt, kun je de toetsen maken tot en met 23 maart 2025. Als je de toetsen van alle vier de modules van het hoofdprogramma voldoende hebt gemaakt, ontvang je uiterlijk 11 april 2025 je certificaat en geven wij, indien van toepassing, je gegevens door aan je beroepsorganisatie.
Wanneer je ervoor kiest om de Nederlandse editie te volgen, dan kun je de toetsen maken tot en met 18 mei 2025. Als je de toetsen van alle vier de modules van het hoofdprogramma voldoende hebt gemaakt, ontvang je uiterlijk 30 mei 2025 je certificaat en geven wij, indien van toepassing, je gegevens door aan je beroepsorganisatie.
Accreditatieaanvragen
Accreditatie/erkenning als bijscholing wordt aangevraagd bij:
Geaccrediteerd/erkend als bijscholing door (organisaties waaraan wij de presentie doorgeven):
Geaccrediteerd/erkend als bijscholing door (organisaties waarvoor de deelnemer de bijschrijving van punten zelf dient te regelen met het deelnamecertificaat):
Activiteit | Kosten | Aantal |
---|---|---|
Webinar-serie De polyvagaaltheorie in therapie | € 250,00 |