Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Let op: vanwege grote drukte en personeelstekort in het verzendcentrum ontvangt u uw bestelling mogelijk later dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

Boeken

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160513
  • Tweede druk
  • 192 pagina's

 26,50

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160513
  • Tweede druk
  • 192 pagina's

 26,50

Internal Family Systems-therapie (IFS)

Een traumabewuste behandeling voor angst, depressie, PTSS en verslavingsproblemen

Frank G. Anderson, Martha Sweezy en Richard C. Schwartz

Richard C. Schwartz, PhD, ontwikkelde dertig jaar geleden Internal Family Systems-therapie (IFS). Hij hoorde zijn cliënten regelmatig innerlijke dialogen beschrijven met wat zij ‘verschillende delen’ noemden. Voor al deze cliënten gold dat hun innerlijke wereld werd gekenmerkt door delen die weliswaar positieve beschermende bedoelingen hadden, maar daarbij, soms extreme, strategieën gebruikten die in feite juist een negatief effect hadden. Schwartz constateerde dat deze (extreme) delen minder storend gedrag vertoonden en zich coöperatiever opstelden zodra er aandacht werd besteed aan hun zorgen en bedenkingen en ze zich veiliger begonnen te voelen.

IFS beschouwt psychische meervoudigheid als een normaal verschijnsel: ieder van ons heeft delen. Sommige van die delen zijn getraumatiseerd en andere hebben een beschermende functie, maar allemaal hebben ze het beste met ons voor en zijn ze van grote waarde voor het innerlijke systeem als geheel. Getraumatiseerde delen kunnen genezen door alle delen met elkaar in contact te brengen en met het ‘Zelf’ – de kern – van de cliënt.

IFS-therapie is een effectieve behandeling gebleken voor een breed scala aan psychische problemen, waaronder trauma, dissociatie, depressie, angst, PTSS en verslaving. De therapie biedt een niet-pathologiserende aanpak op een neurowetenschappelijke basis, waarbij een beroep wordt gedaan op innerlijke hulpbronnen en zelfcompassie om tot de kern van emotionele wonden te komen en deze te genezen. In dit boek wordt uitgelegd hoe cliënten hun ‘Zelf’ kunnen leren kennen en hoe ze hun persoonlijkheid en hun symptomen van elkaar kunnen gaan onderscheiden. Stapsgewijs worden zo de pijnlijke en beperkende gevolgen van traumatiserende gebeurtenissen in het verleden weggenomen.

Met stap-voor-staptechnieken, geannoteerde casuïstiek, oefeningen en meditaties, neurowetenschappelijke achtergrondinformatie en downloadbare werkbladen.

Over de auteur

Frank G. Anderson, MD, reist de wereld rond als voorvechter en leermeester van Internal Family Systems-therapie. Als psychiater en psychotherapeut heeft hij zich gespecialiseerd in de behandeling van trauma en dissociatie. Anderson heeft een passie voor het lesgeven in breincentrale psychotherapie en het samenbrengen van huidige neurowetenschappelijke kennis met het IFS-model.
Richard C. Schwartz, PhD, is grondlegger van Internal Family Systems, een bijzonder effectief, empirisch onderbouwd therapeutisch model dat de meerdelige persoonlijkheid ontpathologiseert. Vanuit het door hem opgerichte IFS Institute worden trainingen aangeboden voor behandelaars en leken. Schwartz is verbonden aan de faculteit Psychiatrie van Harvard Medical School en heeft vijf boeken en meer dan vijftig artikelen gepubliceerd over IFS, dat een wereldwijde beweging is geworden.
Martha Sweezy, PhD, is universitair docent aan de Harvard Medical School en opleidingsadviseur en -supervisor bij de Cambridge Health Alliance. Ze geeft in verschillende landen les over IFS en is coredacteur/coauteur van drie boeken over IFS. Ze heeft een bijzondere interesse in het onderwerp schaamte.