Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Let op: vanwege grote drukte en personeelstekort in het verzendcentrum ontvangt u uw bestelling mogelijk later dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

Online training Trauma en innerlijke verdeeldheid Cliënten helpen hun persoonlijkheidsdelen te omarmen

Janina Fisher, PhD

Vijf woensdagavonden van 19.00 tot 22.15 uur:

 • Module 1: 28 februari 2024
 • Module 2: 13 maart 2024
 • Module 3: 27 maart 2024
 • Module 4: 10 april 2024
 • Module 5: 24 april 2024

*** VOLGEBOEKT ***

Training

Deze training is exclusief voor mensen die de webinar-serie/videocursus ‘Trauma en innerlijke verdeeldheid’ van Janina Fisher hebben gevolgd. Janina Fisher heeft deze nieuwe praktische vervolgtraining speciaal samengesteld om eerdere deelnemers te leren hoe de behandelde theorie in de therapeutische praktijk kan worden toegepast.

Tijdens de webinar-serie/videocursus besprak Janina Fisher de functie van fragmentatie (innerlijke splitsing) bij verwaarlozing of mishandeling. Voor een (jong) kind zijn dergelijke ervaringen onverdraagbaar. Om dit ‘op te lossen’ en de relatie met de ouder of verzorger te kunnen behouden, wat voor het kind van levensbelang is, gaat het kind een deel van zichzelf onderdrukken. Janina Fisher liet zien op welke manier deze verbannen kinddelen aanwezig blijven in het opgroeiende kind en de latere volwassene, met alle gevolgen van dien. In werkelijkheid hunkeren de delen naar liefde en erkenning, maar omdat ze alle pijnlijke traumatische gevoelens in zich dragen, worden ze als bedreigend ervaren.

In deze vervolgtraining gaat Janina Fisher dieper in op de door haar ontwikkelde methode voor herstel van trauma: Trauma-Informed Stabilization Treatment (TIST, traumabewuste stabilisatiebehandeling). Ze zal inzicht geven in de ideeën en technieken van deze therapeutische werkwijze om cliënten te helpen hun innerlijke verdeeldheid te overwinnen. Deelnemers zullen leren hoe ze hun cliënten kunnen helpen een innerlijke dialoog tot stand te brengen, ook met hun beschermende en soms extreme delen. Zo kunnen cliënten stap voor stap stabieler worden en zullen hun zelfverachting en zelfdestructieve gedrag gaan afnemen. Geleerd wordt hoe de verbinding langzaam maar zeker kan worden hersteld met ook die delen die de moeilijkste gevoelens van de cliënt dragen en die het meest kwetsbaar zijn.

Het doel van de training is om therapeuten te helpen vaardig en zelfverzekerd te worden in het toepassen van TIST. De modules volgen de opbouw van een therapie met een cliënt. In elke module is er ruim tijd om onder begeleiding te oefenen met de besproken vaardigheden en technieken.

Janina Fisher heeft haar werkwijze gebaseerd op actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische aanpak voor de behandeling daarvan. De strategieën die onderdeel uitmaken van TIST zijn onder meer gebaseerd op Internal Family Systems-therapie (IFS), Sensorimotor Psychotherapy en mindfulnessgerichte therapieën.

Voertaal training
Engels (er is dus géén Nederlandse vertaling).

Boeken van Janina Fisher

Programma

Module 1: Trauma-Informed Stabilization Treatment: basisconcepten en -technieken
I Zelfvervreemding als overlevingsstrategie bij verwaarlozing, mishandeling en misbruik:

 • Dissociatie maakt het mogelijk een identiteit te behouden die losstaat van het trauma
 • Door het trauma te ontkennen kan er (enige) gehechtheid in stand worden gehouden
 • Het afwijzen van het zelf is een adaptieve strategie om om te kunnen gaan met het trauma en de bijbehorende gevoelens

II Inzicht in de theorie van structurele dissociatie:

 • Het splitsen van de rechter- en linkerhersenhelft
 • De activering van dierlijke overlevingsresponsen
 • De rol van traumagerelateerde delen

Module 2: Concepten implementeren in de therapeutische praktijk

 • Op mindfulness gebaseerde technieken inzetten om ‘vriendschap te sluiten’ met verloochende delen
 • Symptomen en herinneringen begrijpen als verschijningsvormen van delen van de persoonlijkheid
 • Vloeiend worden in de taal van delen
 • ‘Vermenging’ gaan herkennen
 • Vaardigheden toepassen voor ‘ontmenging’
 • Het gebruik van herhaling en oefening

Module 3: Een ‘delenfluisteraar’ worden

 • Van theorie naar ervaring
 • Het vermogen ontwikkelen om empathie te voelen voor zowel delen als cliënten
 • Het gebruik van tempo en toon om veiligheid over te brengen
 • De belangen van delen behartigen

Module 4: Werken met beschermende delen

 • Belemmeringen voor de behandeling herkennen als beschermende delen
 • Boodschappen van beschermende delen identificeren
 • Vriendschap sluiten met vijandige en zelfdestructieve delen
 • Innerlijke communicatie met beschermende delen tot stand brengen
 • Onderhandelen over veiligheid en stabiliteit

Module 5: Werken met kwetsbare delen

 • Cliënten helpen om kwetsbaarheid te leren verdragen
 • Kwetsbare delen steunen zonder de cliënt te infantiliseren
 • Empathie van cliënten voor kwetsbare delen bevorderen
 • Omgaan met delen die vijandig reageren op kwetsbaarheid
 • Herstellende ervaringen bieden voor jonge, verwonde delen

Opbouw

Theorie
Elke module start met theorie, gepresenteerd door Janina Fisher.
Dit programmaonderdeel duurt een uur en tien minuten.

Oefenen
Na het theoriegedeelte wordt er geoefend in groepen van vier deelnemers: één deelnemer in de rol van ‘therapeut’, één in de rol van ‘cliënt’ en twee deelnemers observeren.
Door Janina Fisher opgeleide assistenten ‘lopen’ heen en weer tussen twee oefengroepen. Iedere deelnemer oefent dus ongeveer de helft van de tijd onder supervisie.
Dit oefengedeelte duurt anderhalf uur.

Vragen
Tot slot is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Janina Fisher.
Hiervoor is twintig minuten gereserveerd.

Pauze
Halverwege het programma is er een pauze van tien minuten.

Verplichte literatuur
Onderdeel van deze training is het bestuderen van een gedeelte van het boek Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma: Het onderscheiden en verenigen van persoonlijkheidsdelen.

Spreker

Janina Fisher, PhD, is gediplomeerd klinisch psycholoog. Ze is lid van de raad van bestuur van de Trauma Research Foundation, een netwerk voor onderzoek naar traumabehandelingen onder voorzitterschap van Bessel van der Kolk. In het verleden was ze voorzitter van de New England Society for the Treatment of Trauma and Dissociation, docent aan Harvard Medical School, adjunct-onderwijsdirecteur van het Sensorimotor Psychotherapy Institute en supervisor voor de EMDR International Association. Ze staat internationaal bekend als deskundige op het gebied van traumabehandeling en is vermaard om haar expertise als therapeut en supervisor. Ze is gastspreker geweest op onder meer het Cape Cod Institute, de Harvard Medical School Conference Series, de EMDR International Association Annual Conference en de University of Wisconsin. In binnen- en buitenland geeft ze lessen en voordrachten over de behandeling van trauma en hoe deze nieuwere benaderingen van traumabehandeling te integreren zijn in de traditionele therapeutische benaderingen.

Janina Fisher is de auteur van onder meer Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma: Het onderscheiden en verenigen van persoonlijkheidsdelen en De levende erfenis van trauma transformeren: Een werkboek voor getraumatiseerde mensen en therapeuten. Samen met Pat Ogden schreef ze Sensorimotor Psychotherapy: Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid.

Meer informatie is te vinden op haar website: www.janinafisher.com.

Meer informatie

Voor wie?
LET OP: Je kunt je alleen voor deze training aanmelden als je de webinar-serie/videocursus ‘Trauma en innerlijke verdeeldheid’ van Janina Fisher hebt gevolgd. (Heb je de videocursus nog niet gevolgd en wil je wel graag aan de training deelnemen, schrijf je dan alsnog in voor de videocursus. Klik hier voor meer informatie.)

Verder is deze training alleen toegankelijk voor professionals in de geestelijke hulpverlening:

 • Hulpverleners in de GGZ (psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen e.a.)
 • (Psycho)therapeuten die werken met EMDR, yoga, mindfulness, haptotherapie, opstellingen of andere (lichaamsgerichte) behandelmethodes en vaktherapeuten
 • Relatie- en gezinstherapeuten, kindertherapeuten, maatschappelijk werkers, coaches en supervisors
 • Therapeuten met een andere opleidingsachtergrond dan hierboven genoemd en mensen die in de eindfase zitten van hun opleiding tot (psycho)therapeut

Voertaal
Engels (er is dus géén Nederlandse vertaling).

Datums en tijden training (Engelstalig)

 • Module 1: 28 februari 2024
 • Module 2: 13 maart 2024
 • Module 3: 27 maart 2024
 • Module 4: 10 april 2024
 • Module 5: 24 april 2024

Elke module begint om 19.00 uur en eindigt om 22.15 uur.

Live online (géén mogelijkheid tot terugkijken)
Omdat er tijdens de training wordt geoefend in groepen van vier personen (in ‘breakout rooms’ van Zoom), kan de training alleen live worden gevolgd en dus níét achteraf worden teruggekeken. Om de mogelijkheid te bieden het theoriegedeelte opnieuw te bekijken, wordt dit onderdeel wel opgenomen en wordt deze opname beschikbaar gesteld.

Om in aanmerking tot komen voor accreditatiepunten en/of een certificaat is het een voorwaarde om live deel te nemen.

Maximum aantal deelnemers
In verband met het werken in oefengroepen onder begeleiding van assistenten van Janina Fisher is het aantal plaatsen beperkt. Het advies is dus om niet te lang te wachten met inschrijven.

Kosten
€ 895,00 (incl. 21% btw – excl. btw: € 739,67)

Deze bedragen zijn inclusief het boek Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma: Het onderscheiden en verenigen van persoonlijkheidsdelen. Binnen veertien dagen na inschrijven ontvang je een code waarmee je het boek kosteloos in onze webshop kunt bestellen. Als je dit boek al hebt, dan kun je met deze code een ander boek in onze webshop uitkiezen.

Inschrijven
Inschrijving verloopt via het tabblad Inschrijven. Hier kun je de training in de winkelmand doen. Nadat alle gegevens zijn ingevuld, kan worden afgerekend met iDEAL, Bancontact, Belfius Direct Net of KBC/CBC. Je inschrijving is dan definitief.

Wanneer dit problemen geeft, neem dan contact met ons op.

Het is alleen mogelijk om voor de gehele training in te schrijven. Modules kunnen dus niet los worden geboekt.

Locatie
Op een rustige plek met een goede internetverbinding bij je thuis of in je praktijkruimte.

Algemene voorwaarden
Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Voor meer informatie
Uitgeverij Mens!
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47

Accreditatie

28 februari 2024 19:00 - 22:15 locatie

Procedures en voorwaarden accreditatiepunten en certificaten
Voor de meeste webinars, (online) congressen, trainingen en videocursussen die wij organiseren vragen wij bij diverse beroepsorganisaties accreditatie aan. Deze organisaties hebben elk hun eigen regels voor het toekennen van accreditatiepunten. In het verlengde hiervan hebben wij enkele procedures opgesteld met betrekking tot accreditatie en certificaten als bewijs van deelname, die we hieronder op een rij hebben gezet. Wij willen je vriendelijk verzoeken dit goed door te lezen.

Wanneer je een vraag hebt, neem dan gerust contact met ons op:
congres@uitgeverijmens.nl
0599-74 50 47

Accreditatietoetsen én presentie
Wanneer je accreditatiepunten voor je deelname aan deze training bijschreven wilt krijgen of een certificaat als bewijs van deelname wilt ontvangen, dien je de accreditatietoetsen te maken. Deze toetsing van de behandelde stof stellen veel beroepsorganisaties als voorwaarde bij e-learning. Per module is er een toets, die wordt aangeboden in het Nederlands en Engels in de leeromgeving van de training. Daarnaast wordt de verplichte literatuur getoetst in de leeromgeving.

Mocht je de toetsen onverhoopt niet voldoende hebben gemaakt, dan kun je deze binnen de leeromgeving herkansen.

Daarnaast is aanwezigheid van minimaal 90% verplicht wanneer je accreditatiepunten voor je deelname aan deze training bijschreven wilt krijgen of een certificaat als bewijs van deelname wilt ontvangen.

Wij houden voor de accreditatie door álle organisaties en voor het verstrekken van een certificaat deze regeling aan.

Toekenning van punten is aan de beroepsorganisatie en niet aan aanbieder Uitgeverij Mens!.

Lidmaatschapsnummer of BIG
Voor diverse beroepsorganisaties dienen wij de presentie van deelnemers in te voeren. Hiervoor is het nodig dat je je lidmaatschapsnummer of BIG invult in onze leeromgeving. Alle deelnemers worden hierover per e-mail geïnformeerd.

Certificaat als bewijs van deelname
Alle deelnemers die de accreditatietoetsen voldoende maken én voldoen aan de presentievereiste, ontvangen een certificaat per e-mail. Je hoeft je hier niet apart voor aan te melden.

Termijn maken toetsen, verwerking accreditatiepunten en verstrekken certificaat
De uiterste datum om de toetsen te maken is 8 mei 2024. Wanneer je de toetsen van alle vijf de modules voldoende hebt gemaakt én voldoet aan de presentievereiste, ontvang je uiterlijk 31 mei 2024 je certificaat en geven wij, indien van toepassing, je gegevens door aan je beroepsorganisatie.

Accreditatieaanvragen
Geaccrediteerd/erkend als bijscholing door (organisaties waaraan wij de presentie doorgeven):

 • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt): 20 punten
 • Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP):
  – Eerstelijnspsychologie: 16,5 punten
  – Lichaamsgericht Werkend Psycholoog: 15 punten (5 punten algemene kennis en vaardigheden en 10 interventievaardigheden)
 • Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP): 19 punten
 • Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG): 7 punten
 • Vereniging EMDR Nederland (VEN): 3 punten algemene scholing (breed)
 • Vereniging Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie (VPeP): 7 punten
 • Registerplein (Cliëntondersteuners, Ervaringsdeskundigen, Gezinshuisouders, GGZ-agogen, Kinderwerkers / Jongerenwerkers, Maatschappelijk werk, Psychodiagnostisch Werkenden, Sociaal agogen, Sociaal werker): 23 punten
 • Register Vaktherapie (RV): 26 punten
 • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (V&VN): 15 punten

Geaccrediteerd/erkend als bijscholing door (organisaties waarvoor de deelnemer de bijschrijving van punten zelf dient te regelen met het deelnamecertificaat):

 • Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (SKB): SBU: 74/2,6 EC’s (waarvan PSBK: 1 dag)
 • Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG): 14 punten (algemene bij- en nascholing)
 • Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH): 15 punten, waarvan 12 PsBK-punten
 • Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie (SBLP): leden krijgen de bijscholingsuren, waaronder 4 uur voor de bestudering van de verplichte literatuur, bijgeschreven op basis van hun certificaat als bewijs van deelname
 • NVPA: het NVPA hanteert een lijst met door het NVPA goedgekeurde accreditatie-instellingen, o.a.: NIP, NVRG, FGzPt, VEN; scholing die door een van deze instellingen is geaccrediteerd, telt mee in het kader van de scholingsverplichting van het NVPA
 • Vereniging van Haptotherapeuten (VVH): leden van de VVH kunnen bijscholingspunten voor hun deelname bijgeschreven krijgen op basis van accreditatie door de SKB
 • Belgische Vereniging voor Psychotherapie (ABP-BVP): 15 punten

Inschrijven

*** VOLGEBOEKT ***

Inschrijven is niet meer mogelijk.