Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Let op: vanwege grote drukte en personeelstekort in het verzendcentrum ontvangt u uw bestelling mogelijk later dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

Boeken

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160575
  • Derde druk
  • 152 pagina's

 26,50

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160575
  • Derde druk
  • 152 pagina's

 26,50

De levende erfenis van trauma transformeren

Een werkboek voor getraumatiseerde mensen en therapeuten

Janina Fisher

Traumatische ervaringen leiden tot een erfenis van symptomen. Ook als de gebeurtenissen jaren of decennia geleden hebben plaatsgevonden, kan deze erfenis nog springlevend zijn. Van oudsher wordt ervan uitgegaan dat zulke gevolgen verdwijnen wanneer het verhaal over wat er is gebeurd wordt verteld.

Getraumatiseerde mensen hebben echter een heel andere ervaring: het telkens opnieuw vertellen van het verhaal over wat er met hen is gebeurd, zorgt vaak voor een heractivering van hun traumaresponsen, zodat ze eerder overspoeld raken dan het trauma verwerken. Getraumatiseerde mensen kunnen hun ervaringen pas transformeren zodra ze begrijpen dat hun symptomen en reacties normale responsen op abnormale gebeurtenissen zijn. Ze hebben handvatten nodig om te kunnen werken aan de symptomen die hun dagelijkse bezigheden bemoeilijken en een belemmering zijn om een leven na het trauma op te bouwen.

Janina Fisher is een vermaarde traumadeskundige. Ze werkt al ruim veertig jaar met getraumatiseerde mensen, die ze helpt om op koers te blijven terwijl zij hun weg naar heling zoeken. In De levende erfenis van trauma transformeren verklaart ze hoe de erfenis van symptomen hen heeft geholpen om te overleven en geeft ze:

  • stap-voor-stapstrategieën die zelfstandig of in samenwerking met een therapeut toe te passen zijn;
  • eenvoudige afbeeldingen waarmee getraumatiseerden zelf wijs kunnen worden uit hun verwarrende gevoelens en fysieke reacties;
  • werkbladen (ook te downloaden) om te oefenen met vaardigheden die verlichting geven en uiteindelijk helend zijn.

‘Janina laat ons zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van waarneming en zelfontdekking. Het behandeldoel is niet zozeer het blootleggen van het verleden, maar het genezen van beschadigingen die het gevolg zijn van traumatische ervaringen. Het is een heel toegankelijk werk dat een plaats verdient in de praktijk van elke therapeut.’
– Prof. dr. Bessel van der Kolk, auteur van Traumasporen: Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen

Over de auteur

Janina Fisher, PhD, is gediplomeerd klinisch psycholoog. Ze is lid van de raad van bestuur van de Trauma Research Foundation, een netwerk voor onderzoek naar traumabehandelingen onder voorzitterschap van Bessel van der Kolk. In het verleden was ze adjunct-onderwijsdirecteur van het Sensorimotor Psychotherapy Institute, supervisor voor de EMDR International Association, docent aan Harvard Medical School en voorzitter van de New England Society for the Treatment of Trauma and Dissociation. Ze staat internationaal bekend als deskundige op het gebied van traumabehandeling en is vermaard om haar expertise als therapeut en supervisor.