Gratis verzending
binnen Nederland
voor België vanaf € 20,00

Vandaag verzonden
bij bestellen vóór 19.00 uur

Boeken

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160759
  • ca. 450 pagina's

 69,50


Verschijnt 15 augustus 2022.
Let op! Dit boek wordt je na die datum toegezonden.

Boekspecificaties

  • ISBN 9789463160759
  • ca. 450 pagina's

 69,50


Verschijnt 15 augustus 2022.
Let op! Dit boek wordt je na die datum toegezonden.

Diagnostiek van traumagerelateerde dissociatie

Met het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I)

Suzette Boon

Traumagerelateerde dissociatieve stoornissen krijgen steeds meer aandacht in de therapeutische praktijk en de klinische literatuur. Enerzijds wordt de diagnose van dergelijke stoornissen nog al te vaak gemist. Anderzijds wordt zo’n diagnose steeds vaker toegekend terwijl van een dissociatieve stoornis in wezen geen sprake is. Suzette Boon promoveerde in 1993 op de diagnostiek van dissociatieve stoornissen aan de hand van het Gestructureerde Klinisch Interview voor Dissociatieve Stoornissen (SCID-D) en heeft bijna veertig jaar praktijk- en onderzoekservaring op dit gebied.

In haar boek gaat de auteur uitgebreid in op de diagnose van traumagerelateerde stoornissen. Ze licht onder meer de dilemma’s toe rond criteria in de DSM-5 en ICD-11 en beschrijft het herkennen van symptomen en de rol van traumatische ervaringen. Sinds 2006 is zij bezig met de ontwikkeling van een nieuw diagnostisch interview – het Trauma and Dissociative Symptoms Interview (TADS-I).

In dit boek bespreekt ze de achtergrond hiervan en hoe dit interview zich onderscheidt van reeds bestaande interviews. Ze legt uit wat het nut ervan is, en hoe het wordt gebruikt met name voor differentiële diagnostiek. In een aantal thematische hoofdstukken worden de belangrijkste differentieel diagnostische dilemma’s besproken en met casuïstiek geïllustreerd. Ook wordt ingegaan op het voorkomen van fout-negatieve en fout-positieve diagnoses van traumagerelateerde stoornissen, de anamnese van traumatische ervaringen en het maken van een behandelplan.

Dit boek is in de eerste plaats bedoeld voor clinici ؘ(psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ-psychologen en verpleegkundig specialisten) die dissociatieve stoornissen willen (leren) vaststellen. Voor collega’s die zelf in de praktijk geen diagnostiek doen, geeft het veel informatie om patiënten met dissociatieve symptomen beter te kunnen herkennen en hen te kunnen doorverwijzen voor gespecialiseerd diagnostisch onderzoek.

Het volledige diagnostisch instrument TADS-I is te downloaden van een internetpagina behorend bij het boek.

Over de auteur

Dr. Suzette Boon is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ze heeft een eigen praktijk en geeft les door heel Europa over de diagnose en behandeling van dissociatieve stoornissen. Ze is medeoprichter en voormalig voorzitter van de European Society for Trauma and Dissociation (ESTD) en heeft meerdere onderscheidingen ontvangen voor haar werk.