Uitgeverij Mens!

Zelfsturing afbeelding Actueel goede formaat

Nieuwe boeken voorjaar 2016!

Het is de tijd van het jaar waarin wij na vele voorbereidingen ons nieuwe boekenprogramma voor de komende maanden kunnen presenteren. Met vreugde laat ik nu dan ook zien welke nieuwe titels er zullen gaan verschijnen.


‘Een vrije wil hebben betekent niet dat je jezelf als het ware opnieuw moet kunnen uitvinden, bevrijd van de biologische en sociale randvoorwaarden die ons allemaal hebben bepaald. De zetel van de vrije wil is de reële wereld.’

Bovenstaande woorden komen uit het boek Zelfsturing en identiteitsontwikkeling – De herontdekking van de vrije wil van prof. dr. Joachim Bauer, dat in mei zal gaan verschijnen. Ze geven het belang aan van de reële wereld. In de reële wereld kun je jezelf vanuit je vrije wil vormgeven in overeenstemming met je eigen identiteit. Buiten de werkelijkheid van je verleden en de situatie van het moment gaat dat niet. Pogingen daartoe wijzen mogelijk eerder op een verminderde zelfsturing, een minder sterke vrije wil en een verzwakt vermogen om zinvol invulling aan je bestaan te geven.

Joachim Bauer laat in zijn boek onder andere zien hoe zelfsturing en een vrije wil in een mens ontstaan. Hij toont hoe de hersenengebieden waar zelfsturing en vrije wil hun basis hebben zich ontwikkelen en dat een sterk vermogen tot zelfsturing ontstaat door een combinatie van leren en de ontwikkeling van de hersenen, net zoals spreken en lopen. Hij beschrijft ook hoe de zelfsturing kan verzwakken, welke gevolgen dat heeft – individueel en maatschappelijk, en voor onze ervaring van vervulling, maar ook voor onze gezondheid – en wat we kunnen doen om deze te versterken. Een zeer lezenswaardig boek, dat aanzet tot zelfonderzoek.

Helaas heeft niet iedereen de meest ideale start in zijn leven waarin hij zijn vrije wil optimaal kan ontplooien. Het is ook de realiteit dat velen in meer of mindere mate beschadigingen hebben opgelopen, vaak al vroeg in hun leven. En dat doet iets met een mens. Daar staan onze boeken over trauma verder bij stil en hier vullen deze nieuwe titel over zelfsturing en onze boeken over trauma elkaar dus prachtig aan.

Een nieuwe titel over trauma die ik er hier graag wil uitlichten is Sensomotorische psychotherapie – Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid van Pat Ogden, een vooraanstaand traumadeskundige. Een gedegen, invoelend geschreven, informatief én praktisch boek over trauma en het lichaam en de behandeling van trauma voor zowel therapeuten als cliënten.

Verder gaan de eerder aangekondigde boeken Alles kids en Kids & Co in maart verschijnen en worden Het mamatrauma en Traumasporen in april verwacht. Ik kijk verwachtingsvol uit naar deze mooie, inhoudelijke en met veel zorg en aandacht gemaakte boeken.

Ik hoop dat er boeken bij zijn die aansluiten bij jouw identiteit of dat je je (professionele) kennis ermee zult verrijken.

Hartelijke groet,
Carmijn zur Kleinsmiede
Eigenaar/uitgever

PS Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwe uitgaven? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief. Of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons om de catalogus elk halfjaar thuisgestuurd te krijgen: 0599-28 72 45.